За първото посещение на княз Фердинанд в Ямбол преди 135 г.

Мария Иванова, отдел Нова и най-нова история, Регионален исторически музей – Ямбол

На 25. 06. 1887 г. Фердинанд Максимилиaн Карл Леополд Мария Сакс-Кобург Готски е избран от III Великото народно събрание за български княз.

Към средата на януари 1888 г. владетелят предприема първата си обиколка из Южна България. На 23. 01. с.г., на път за Ямбол, той преминава през с. Сеймен (дн. Лозенец), където за случая е построена триумфална арка. Посрещнат сърдечно от кмета и селяните, князът продължава по пътя си. В с. Къшлакьой (дн. Зимница) се извива кръшно хоро в негова чест. Поради лошото време голяма част от свитата му изостава. Монархът пристига по-рано от определеното време.

В 1 ч. следобед дюкяните са затворени и целият град има празничен вид. Всички се трупат около къщата на известния търговец Марин Рашев, където отсяда княз Фердинанд. Той се придружава от майка си княгиня Клементина и министър председателя Стефан Стамболов. Общинската управа, начело с кмета Васил Влахов, дава обяд в чест на високия гост. Князът приема депутации от Ямболска и Казълагаческа (Елховска) околии. Посещава казармата, училищата, протестантската община, еврейското училище. Той дарява 1350 лв. на общинските училища. В Мъжкото класно училище българският владетел е посрещнат от ученически хор, от което изпълнение е толкова впечатлен, че дава 2000 златни франка. С тях учителят по музика Михаил Райнов осигурява от Париж 16 духови инструмента и създава първият в България ученически духов оркестър. Стихотворение пред княза рецитира Иван Бояджиев (по-късно известен ямболски лекар). Тъй като е от бедно семейство, общината му подарява за случая нови дрехи.

Много топло е посрещането на владетеля и в протестантската църква, която е богато украсена, на сградата е поставен надпис „Боже, пази княза на България!” Камбаната престава да бие щом княз Фердинанд престъпва пътната врата, а учениците изпяват специално приготвената за целта песен. Пасторът прочита пред гостите патриотичен адрес.

Учителките в Протестантското училище Тана Кръстева – Цокова и Марийка Райчева, възпитанички на Американското научно-богословско училище в Самоков, посрещат държавния глава с цветя и плакат, на който с коприна е избродирано „Дом, мил дом!”. Обръщението е на английски език, което спечелва особеното благоразположение на княза. Неговият отговор е: „Старайте се да запечатате Вашите добри идеи върху сърцата на народа и здраво се дръжте за българската идея.”

Първото посещение на княз Фердинанд в Ямбол е свързано с една комична ситуация, разказвана от поколения ямболци. В дома на Марин Рашев, за да бъде завит през нощта високият гост, вземат на заем красив атлазен юрган от вдовицата на Галиб бей. Князът обаче го харесва много и домакините подаряват завивката. Това поражда недоволство у собственичката, която настоява българският владетел да получи юргана в дар от нея.

 

Из книгата на РИМ – Ямбол „Короновани глави в Ямбол и Ямболско”, 1998 г., с. 71 – 73

Total Page Visits: 1269 - Today Page Visits: 1