Ямболската диря в авиационната ни история – основна тема в календара на Регионалния музей за 2023 г.

ПО НЕБЕТО И НА ЗЕМЯТА е името на луксозното издание, посветено на приноса на известни ямболци към историята на българското въздухоплаване и включва запазени фотографии от фонда на музея и от лични архиви.

Творческият екип заимства надслова на календара от едноименния разказ на Антон Страшимиров. Авторските текстове на журналиста Мария Качулева и на летеца- щурман Владислав Петров допълват архивните фотографии с любопитни факти от миналото.

Ямболската диря в авиационната ни история е доста интригуваща. Две от страниците на календара са посветени на личности, дали своя принос за развитието на въздухоплаването и аерофотографията – Николай Петрини, няколко от членовете на фамилия Качулеви. Пролетните месеци на изданието са запазени за Първата въздушна обиколка на България, а началото на годината – за „ямболския“ цепелин. Благодарни сме на авторите на текстовете в календара г-жа Мария Качулева и г-н Владислав Петров, които приеха да станат наши съучастници в тази инициатива, каза директорът на музея гл. ас. д-р Стефан Бакърджиев.

Ямбол е един прекрасен град, заселен с любознателни хора, готови с желание и усърдие да се впуснат да търсят непознатото, необичайното, нестандартното и да водят битки, за да го направят част от ежедневието ни. Задължени сме на поколенията преди нас, които написаха началото на една славна история на нашия град, а тя включва и историята на цепелина с позивни LZ 59, известен по света повече като „ямболския”, приносът им във въздушното навигационно приборостроене и даде на България първата „въздушна поща” на Балканския полуостров. Третото по ред летище край Ямбол – Двадесет и втора щурмова база в Безмер, и до днес, и при новите условия за развитие на българското военно въздухоплаване, пази традициите на ямболци, които го създадоха и които го направиха част от нашата история. И аз, Мария Качулева, като един коренен жител на нашия град, приветствам идеята на Регионалния исторически музей в Ямбол през 2023 г. в няколко събития да ни припомни тази история.

Издаването на календара е първото от поредица събития, свързани с историята на въздухоплаването и бойната авиация, значимо място в която имат Ямбол и ямболци. Партньори на Регионален исторически музей – Ямбол в инициативата са българските Военновъздушни сили, aвиобаза Безмер и Музеят на авиацията в Крумово, филиал на Националния военноисторически музей в София.

Total Page Visits: 4105 - Today Page Visits: 1