СЕДМИЦА НА БАЩАТА, 7 – 13.11.2022 г.

Децата не идват с инструкции за употреба. Времето, прекарано с тях, разбирането на техните мисли и чувства – това са инструкциите, които учат мъжете как да бъдат бащи. В Седмицата на Бащата обръщаме специално внимание на татковците и на всички значими за детето мъже – дядовци, чичовци, батковци, треньори.

За поредна година Регионален исторически музей – Ямбол се включва в инициативата със събитието „Заедно в игрите“, организирано в партньорство с БК „Тунджа“ – Ямбол и Иновативно начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Ямбол.

Децата от 1б, 3г и 4б  клас научиха, че още в далечното минало малчуганите са се забавлявали с познатите и любими и днес игри като гоненица, криеница и дама. Интерес у учениците предизвика и историята на първите топки, направени от парцали или надути свински мехури. Малките приятели на музея се докоснаха и до топка за популярната сред римските легионери игра „харпастум“, чиито правила напомнят тези на съвременното ръгби.

Президентът на местния баскетболен клуб г-н Станислав Говедаров разказа защо за него времето, прекарано с децата му, е безценно и какви са любимите им занимания. От него малчуганите научиха, че и баскетболът си има баща и неговото име е Джеймс Нейсмит.

За финал на събитието организаторите бяха предвидили още една изненада. Физкултурният салон на училището се превърна в терен за забавни игри и много вълнуващи моменти с баскетболистите  Павел Маринов, Иван Лилов, Георги Герганов и техния наставник  Александър Алексиев.

Регионален исторически музей – Ямбол благодари на г-жа Нина Койчева, директор на Иновативно начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Ямбол и на преподавателите г-жа Йорданка Лесева, г-жа Лена Иванова, г-жа Ваня Дунева и г-н Стоян Иванов, че  бяха наши домакини и съучастници в това вълнуващо събитие.

Признателни сме и на БК „Тунджа” – Ямбол, които за втори път се включват заедно с нас в кампанията „Да бъдеш баща“ и най – вече към Станислав Говедаров, Павел Маринов, Иван Лилов, Георги Герганов и Александър Алексиев, които подариха на децата безценни моменти и незабравими емоции.

Повече снимки от събитието ще намерите в галерията тук:

Total Page Visits: 782 - Today Page Visits: 1