Международният панаир на туристическите забавления и анимации премина при голям интерес

След двугодишно прекъсване през изминалия уикенд в Ямбол и АР„ Тракийски и античен град Кабиле“ се проведе деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации -2022. Събитието се организира от Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол.

За първи път в рамките на панаира се проведе и Туристическо изложение „Кабиле“, в което се включиха Регионален исторически музей – София, Регионален исторически музей – Видин, Регионален исторически музей – Шумен, Исторически музей – Нова Загора и Средновековен парк „Маркели“ – Карнобат. С презентация за Античен форумен комплекс Августа Траяна се включи и Регионален исторически музей – Стара Загора.

Първата част от официалното откриване на Панаира се състоя в петък, 23 септември, в Културно-информационен център „Безистен” с представянето пред публика на българо-полската изложба „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол”. Нейни куратори са д-р Тодор Вълчев и доц. д-р Пьотр Влодарчак от Краковския филиал на Института по археология и етнология към Полската академия на науките. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева. Временната изложба е  реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите. Ямната култура в Тракия”, финансиран от Националния научен център – Краков, Полша и се съпътства от едноименен каталог. Проектът е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей – Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките. Кметът на Ямбол Валентин Ревански връчи грамота на доц. д-р Пьотр Влодарчак за значителен принос в проучването на археологическото наследство на Ямболския регион.

Програмата по откриването продължи  в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол със светлинния футуристичен спектакъл „Квазар“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Иновативната постановка бе представена от специалния гост на Панаира – трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“.

През следващите два дни на Панаира в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ жителите и гостите на града ни се забавляваха с гладиаторски битки, стрелба с лък, тренировъчни дуели, модно ревю на средновековно облекло, театър на сандъче, детски ателиета и работилница по експериментална археология, театър на сенките, надпревара в олимпийски спортове и демонстрации на групи за възстановки и свободни реконструктори от България и Сърбия. Директорът на Регионален исторически музей – Ямбол обяви и победителя в гласуването за специален гост на Панаира през 2023 г. Сдружение  Veteres Milites от град Сибиу, Румъния спечели вота в ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА с 365 гласа.

Сред публиката имаше зрители и от Словакия, Дания, Полша, САЩ, Англия, Ирландия, Австралия.

Благодарим на всички, които бяха част от Международния панаир на туристическите забавления и анимации -2022, Туристическо изложение Кабиле 2022 и Изборът на публиката 2023.