Възстановка на учебен час от началото на XIX век в Етнографски комплекс кв. Каргон

 На 19 май /четвъртък/ от 11 часа Регионален исторически музей – Ямбол  проведе в Етнографски комплекс в кв. „Каргон“ възстановка на учебен час от началото на XIX век. Събитието се организира по повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Атрактивното занятие  позволи на децата 3-ти „а“ клас на Иновативно начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ с преподаватели г-жа Стефанова и г-жа Хаджиева, да се запознаят с методите на обучение в миналото.

Цветанка Андреева – уредник в Регионален исторически музей – Ямбол, отдел „Българските земи XV – XIX век“, фонд „Възраждане“, разказа увлекателно за килийните училища и по-късно въведения взаимообучителен  метод.

Децата имаха възможност да се докоснат до предмети, книги и пособия, използвани в образователния процес в миналото, запознаха се с методите за поддържане на дисциплината в клас, поощренията и наказанията в килийното училище, четоха молитва, басни и „ Добри съвети“ от „Рибния буквар“.

В игровата  част на урока третокласниците заеха ролите на „показвачи“ и „надзиратели“, сричкуваха и  писаха върху пясък.