Възрожденски етнографски комплекс

В архитектурния ансамбъл са включени двуетажна възрожденска къща, три ателиета за стари занаяти и културно-информационен център.

На първия етаж на възрожденската къща е подредена изложбата „Цветна магия от Ямболско” – феерия от цветове, форми и орнаменти, свидетелство за уменията и сръчността на българската жена. Съставена от оригинални образци на Регионален исторически музей – Ямбол, изложбата представя традиционно женско облекло от Ямболско от края на 19 и първата половина на 20 век. Сукманената носия, характерна за региона, впечатлява с невероятните шевици и апликации, разкриващи вроденото чувство за хармония. Всяка част от костюма е обобщено познание за света, както и визуален знак за полови, възрастови и семейни различия. В изложбата са представените различните типове сукмани, включени в композиции – сватба, лазарки, всекидневие и др.

На втория етаж на Къщата е подредена изложбата „От традицията към модерното”, пресъздаваща съвместното съжителство на традиционния бит и модерното европейско влияние в Ямбол в края на 19 и началото на 20 век. Оригинални експонати представят традициите в местното грънчарско, медникарско и златарско производство, както и промените, които настъпват с навлизането на европейските модни тенденции в разглеждания период.

Адрес: 8600 Ямбол, кв. „Каргон”, ул. „Атанас Кратунов“ 19
Работно време: Понеделник – петък
8:00 – 12:00 ч./13:00 – 17:00 ч.
Събота и неделя – след предварителна заявка

Тел: +359 877043154

Електронна поща: museum.yambol@gmail.com

Total Page Visits: 4465 - Today Page Visits: 1