Европейска нощ на музеите в РИМ – Ямбол

Европейска нощ на музеите – 19 май 2018 г.

Регионален исторически музей – Ямбол

и

Национална баскетболна лига

в

Моето музейно преживяване V –  „Пресечни точки”

Какви са любимите ни спортни спомени? Кои са моментите, които ни карат да се вълнуваме всеки път, когато се сетим за тях? Може би е срещата с идола, който е  всичко, което се надяваме  да станем и ние.    Може би e специален мач или  момент, който все още ясно виждаме, дори със затворени очи. Може да е нещо по-лично… но винаги е важно с кого го споделяме. Нека заедно да създадем мрежа от спомени и да опознаем спортното ни наследство.

В контекста на инициативата „Историята е движение”, тази година  Нощта на музеите в РИМ – Ямбол ще бъде под мотото  „Пресечни точки”. Събитието комбинира богата спортна история, забавления, игри на открито до музея, среща с любими спортисти.

Ако баскетболът ви вдъхновява и привлича – като участник или наблюдател, ако искате да знаете повече за ямболския клуб и неговата история, петото поредно музейно преживяване е точно за вас.

Стрийтбол, игра на харпастум, зона за автографи, снимки и още много изненади ще превърнат тази нощ в истински лудо приключение.

„Влез в историята” – игра с приключения

Регламент

Талони за участие в играта се получават само в КИЦ Безистен от 14:00  до 20:00 ч., на 19 май. Всеки участник събира върху този талон печати от включените в играта музеи – Регионален исторически музей, Етнографска къща, кв. Каргон, Музей на бойната слава, Художествена галерия „Жорж Папазов“ и Културно – информационен център Безистен. За да получат печат от съответния музей, участниците трябва да се включат в предложените игри и забавления. Играта „Влез в историята” е с времетраене  5 часа.

Начален час – 17:00 ч.

Краен час за раздаване на талони за включване в играта  – 20:00 ч.

Финал на играта във всички музеи – 22:00 ч.

Талони за участие в томболата се приемат в Безистена до 22:30 ч. Теглене на томбола  с награди  в  КИЦ Безистен – 23:00 ч.

ПРОГРАМА

17.00 – 22.00 ч. Регионален исторически музей

Търсим пресечните точки между лудостта на спорта и мъдростта на историята… защото това е предизвикателство. Следвайте ни по „Пътят – хроника на ямболския баскетбол” – първата спортна изложба на РИМ – Ямбол в партньорство с БК „Тунджа” – Ямбол, част от инициативата  „Историята е движение”.

 


„Let the MADNESS begin”  / Нека лудостта започне Предизвикайте себе си на площадката за стрийтбол до музея! Опитайте нещо, за което досега не сте намирали време! Споделете играта с нови парньори!

Спортът  в античността. Играта харпастум, представена от група за антични възстановки  Cohors II Lucensium  (Втора луцензианска кохорта).

Зона за автографи, снимки… и целувки!

17.00 – 22.00 ч. Етнографски комплекс Каргон

„От традицията към модерното” и „Цветна магия от Ямболско”  – две изложби, в които е закодирана богата информация за бита и миналото на региона.

Ателие за рисувана коприна – арт клас на Мария Христова, техника батик – не е необходимо да имате опит или да умеете да рисувате, достатъчно е само да искате.

Сладкарница Каргонъ – забравеният  вкус на сладките изкушения, приготвени от нашите съучастници от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм

Игрите на децата от ХХ век – дама, скачане на ластик, игра с парцалена топка

Да се хванем на хорото! Забавлявайте се от сърце, докато потропвате хорце!