Две истории за жени от ямболското минало

Таня Иванова, отдел Нова и най-нова история

Днес, 8-ми март, когато отбелязваме Международния ден на жената, е времето, в което да си припомним и почетем паметта на две дами, оставили своята диря в историята на Ямбол. Общото помежду им е тяхното призвание – да помагат и лекуват нуждаещите се хора.

Ангелина Пеева Попова е първата дипломирана медицинска сестра от Ямбол. Родена през 1886 г. в Ямбол, тя е едно от общо шестте деца на обущаря Пею Попгеоргиев и Стойка Карагьозова. През 1910 г. завършва самарянски курс в родния град. Две години по-късно, когато избухва Балканската война, тя отива на фронта, където като доброволка във военния лазарет лекува ранените войници. През 1915 г. решава да замине за София. В столицата изкарва успешно двегодишен курс за милосърдни сестри при Българския червен кръст. Започва работа като сестра първоначално в Русе, след това в Бургас и Елхово. Завръща се отново в Ямбол и отдава силите си да лекува болни и да предава знанията си на други самарянки. През 1931 г. отново посещава курсове за милосърдни сестри, за да повиши квалификацията си. Година по-късно, прибрала се в родното място, построява със собствени средства в бащиния си двор в кв. „Каргон” двуетажна къща, която през 1950 г. дарява на Министерството на народното здраве. Целта на дарението е имотът, състоящ се от 85 кв. м. застроена и 265 кв. м. незастроена площ, да се използва след смъртта ѝ за родилен дом. Ангелина Попова умира на 67-годишна възраст през месец ноември 1953 г. За съжаление нейното последно желание не е изпълнено – вместо родилен дом, имотът става общинска собственост, която се отдава под наем.

Д-р Ирина Паспалджиева – Касабова е първата жена лекар в ямболската болница (дн. МБАЛ „Св. Пантелеймон”). Тя е родена през 1894 г. в с. Ичера (обл. Сливен), в семейството на Йовко и Радка Паспалджиеви. Завършва гимназия през 1912 г. в областния град. Заминава за Лион (Франция), където записва медицина. През 1915 г. прекъсва обучението си. Пет години по-късно успешно се дипломира като лекар, но в Женева (Швейцария). Специализира акушеро-гинекологични заболявания в Лайпциг (Германия). От април 1922 г. до май 1924 г. работи в ямболската болница като старши ординатор. В края на 20-те и нач. на 30-те год. в града ни се разкрива една от първите здравно-съвещателни станции в страната. За пръв лекар там е назначена д-р Касабова. Междувременно се развежда с първия си съпруг офицер Георги Касабов, с когото нямат деца. Изселва се в София и се жени за втория си съпруг – генерал Георги Кратунков. Ражда им се син.  До края на дните си д-р Паспалджиева остава в София, където умира през август 1974 г.

Нека днес, отбелязвайки празника с признание към всички жени, които обичаме, да отдадем почит и към онези дами, които със силата на своята воля промениха света. На тях дължим равенството между половете и своите права.

Total Page Visits: 2418 - Today Page Visits: 1