Бронзова брадва от ранната бронзова епоха от с. Иречеково

Тодор Вълчев, фонд Праистория, Регионален исторически музей – Ямбол

Находката постъпва във фонда на музея през 2016 г. Бронзовата брадва е открита до с. Иречеково. Изработена е от сплав между мед и олово. Има масивно острие и петоъгълно напречно сечение. Дължината ѝ е 16,0 см.

Между 3500 и 2100 г. пр. Хр. в долината на р. Тунджа се развива ранната бронзова епоха. През този период се появяват първите сечива и оръжия, които са изработени от бронз. Това е смес между мед и арсен или мед и олово. От бронз праисторическите ковачи изработват различни видове брадви, върхове за копия и кинжали.

През ранната бронзова епоха на Балканския полуостров се появяват брадвите с втулка. Този вид оръдия/оръжия са пренесени от района на Северен Кавказ. Брадвите са изработени в двусъставни каменни калъпи. По този начин негативите, които се издълбани и оформени в двете половина на калъпа, пасват една към друга. През ранната бронзова епоха калъпите са с отворена горна част. Разтопеният метал е изливан от петата към острието. След изстиването им те са заглаждани, а острието е заточвано.

Total Page Visits: 1473 - Today Page Visits: 1