Ямбол гостува на Черноморец с „Мистерията на кукерите“

Официалното откриване на експозицията е насрочено за 4 юли

Автор: Десант

Гостуваща изложба на Регионалния исторически музей в Ямбол ще разбули за жителите и гостите на Черноморец мистерията на кукерите. Официалното откриване на експозицията е насрочено за 4 юли, от 18,00 ч., в местния филиал на созополския „Музеен център“.
Традиционните кукерски игри са сред от най–интересните обичаи в регионът на град Ямбол. Обичаят е свързан със земеделския бит на народа, пропит с магии за плодородие и здраве.
В игрите участват само мъже, предимно ергени. Чрез разнообразни символични и обредно–магически действия кукерите пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата.
В „Мистерията на кукерите“ са представени възстановка на Кукерско хоро от с. Лалково и ритуално заораване и засяване. Включени са повече от двадесет персонажи и мистични маски, пресъздаващи кукерския маскараден ритуал, които впечатляват със своя колорит.
На представянето на изложбата участие ще вземат Група за автентичен и обработен фолклор към Народно читалище „Димо Николов–1908 г.” и детски танцов състав „Черноморки” в Черноморец.