Честит празник,  колеги – археолози!

Денят на археолозите, 14 февруари, се отбелязва у нас от 1971 година по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Археологията е хуманитарна наука, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Дейността на археолозите не се свежда само до работата им по разкопки. След разкопките пред археолога остават още ангажименти – документиране на находките, анализ и датиране, публикации, реставрация и консервация, представяне на находките и подготовка на обектите за посетители, за да станат откритията достояние на всички, любопитни към археологията.

За дванадесета поредна година Националният археологически институт с музей организира временна изложба „Българска археология“. По традиция тя представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като излага някои от най-интересните находки. Тази година съорганизатори са 19 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове. Изложбата „Българска археология 2018“ може да бъде посетена в зала „Временна изложби“ на НАИМ от 15 февруари до 14 април 2019 г.

Експонатите от Регионален исторически музей, гр. Ямбол, които са част от тази изложба са следните: керамични съдове от надгробна могила – с. Могила II-III в.сл.Хр., златна апликация, стъклени съдове и един уникален стъклен съд – vas diatretum, открит при проучване на римски зидан гроб в кв.Аврен. Вазата се завръща в България, след 2-годишна реставрация в Майнц, Германия по проект на НАИМ – БАН. В България има открит само още един такъв съд. От средата на месец април т.г. vas diatretum се завръща в Регионален исторически музей –  Ямбол. Археологическите проучвания край с.Могила се извършват от международен екип, съгласно сключен договор между РИМ – Ямбол и филиал на Полския археологически институт в Краков. Откриването на изложбата „Българска археология“ е тази вечер в НАИМ, на което ще присъстват директорът на музея Стефан Бакърджиев и археологът Тодор Вълчев, зам.-ръководител на българо – полската експедиция.

Днес се провежда и 38-та регионална археологическа конференция на археолозите от ЮИ България, в която участва Мирослав Козарев, зам.- ръководител на екипа на РИМ – Ямбол, провеждащ редовни археологически проучвания в АР „Тракийски и античен град Кабиле”. Темата на доклада му е  „Проучванията в тракийски и античен град Кабиле през 2018 г”. Конференцията се провежда в гр. Твърдица.