Час по родолюбие за Браилското знаме

Час по родолюбие като част от проекта на Регионален исторически музей-Ямбол „Знамето ни е трицветно“, посветен на 140 години от освобождението на България от Османско владичество, имаха ученици от Спортното училище в Ямбол с преподавател Ваня Борова. За пръв път им бе показана презентация, посветена на Браилското знаме – първообраз на националния ни трибагреник – с трите цвята, подредени в същия ред и лъвче, изработено от Стилияна Параскевова, която е с ямболски корени. Презентацията е изпратена до всички училища в Ямболска област по повод на предстоящия празник. Неин автор е Христина Женкова, уредник в музея, графичното оформление е на Таня Косева.

В днешния час по родолюбие Христина Женкова изнесе на учениците интересна лекция за историята на знамето. За опълченските дружини, които участват в Руско-турската освободителна война, са изработени 6 знамена, но само 2 от тях участват в боевете – Самарското и Горнооряховското.

10603109_10202617263940690_778720884_n-300x300Изработката на известното като Браилско знаме е изцяло финансирана с личните средства на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов. Той е купувал хамбари, занимавал се е с търговия. Част от обществената му дейност е купуването на книги за българските училища, основател и член е на Българското книжовно дружество. Платовете и сърмата за знамето са купени тайно от Виена. Ушива го 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова. Прототип на лъвчето, извезано на знамето, е лъвче от калпака на въстаник от Брацигово.

Знамето е тържествено връчено на 8 май 1877 г. на главнокомандващия руската армия великия княз Николай Николаевич в Плоещ. Князът предлага на Стилияна Параскевова да продължи образованието си в Русия, но баща й отказва под предлог, че тя ще учи в освободена България. Истината е обаче, че тя вече е сгодена за учителя по български език и участник в освободителните борби Илия Вълчев от Етрополе.

Знамето не участва във военни действия. Предполагаемата причина е, че руският царизъм е предпочитал да не се повдига много патриотизмът на българите дори чрез знамената.

През 1879 г. знамето се появява на Учредителното събрание във Велико Търново. На събранието го внася родственик на Иван Параскевов.

След освобождението на България семейство Параскевови се връща в България. Минават през Ямбол, но се установяват в София. В свободна България Иван Параскевов се отдръпва от обществена дейност и се занимава само с търговия. Стилияна Параскевова има четири деца, дъщеря й Олга умира на 15 г. Стилияна Параскевова е една от големите благодетелки на дружество „Милосърдие“ в София, което помага на деца, останали сираци от Първата световна война. Тя умира през 1932 г. Няколко години преди това от царския протокол й разрешават да влезе в двореца и да види знамето, което сама е ушила.

http://delnik.net