Фото документална изложба „Стефан Караджа сила, подвиг, спомен“

Посветена на 180 години от рождението на националния герой Стефан Караджа

В изложбата  е представен жизненият път и революционната дейност  на  войводата. Показана е подготовката и дейността на четата от 1868 г., която  Караджата сформира заедно с Хаджи Димитър Асенов от Сливен. В карта е проследен пътя ѝ в българско и местата на главните сражения. Показани са паметниците, издигнати в памет на подвига, литографии на Стефан Караджа, на полагането на клетвата на четата и на някои сражения.

На 6 срещу 7 юли 1868 г.  четата от 127 българи, предвождани от  Хаджи Димитър и Стефан Караджа, преминава от Румъния в българско и поема по пътя на безсмъртието.

Целта ѝ е да достигне до Агликина поляна в Сливенския балкан, където да „развее знамето на свободата и да образува привременно правителство”. Битките, които води при Караисен, Карапановата кория, Бяла черква, Вишовград  /където Караджата е ранен и заловен/ и на връх Бузлуджа, я увенчават с вечната слава на героите.

Подвигът на Стефан Караджа, хаджи Димитър и тяхната чета е толкова велик, че по-късно се създават легенди за тяхното безсмъртие и за безсмъртието въобще на „.. тоз,  който падне в бой за Свобода…”.

Автор на изложбата е Христина  Женкова, а художественото оформление е дело на Таня Косева.

Виж изложбата ТУК