С настолни игри от миналото стартира “Четири истории и един музей”

Първото живо предаване от поредицата бе посветено на Брандъб – игра от времето на викингите и Рота. Регионален исторически музей – Ямбол благодари на всички, които избраха да прекарат с нас съботния следобед, както и на Здравко Пеев и екипа на клуб за настолни игри “Абордаж”. Можете да продължите да ги питате за всичко, което искате да знаете. За да получите отговор, достатъчно е да напишете въпросите си в коментар под видеото на фейсбук страницата ни и да отбележите Abordage.

Ако сте ни пропуснали, гледайте видеото на музейния YouTube канал. Там ще намерите и правилата на двете игри.

Не забравяйте да следите сайта и фейсбук страницата ни, за да научите повече за следващия ни гост – Васил Василев от MDZN – Medievalisticals Design, с който ще направим своите  „Първи стъпки в реконструкцията – дрехите през средновековието”.

Бъдете с нас на 30 май, събота, точно в 16:00 часа!

Правила на игрите:

БРАНДЪБ
(Brandubh)

Брандъб е старинна игра от времето на викингите. Играе се на дъска с 49 полета (7 на 7), 8 бели пула, 4 сини пула и 1 черен пул. Централното поле и четирите ъглови полета са потъмнени (отбелязани). Те се наричат крепости.

Единият играч команда Краля (черният пул) и неговите Защитници(сините пулове), общо наречени Защитници. Другият играч командва армията на Нападателите (белите пулове). Всички пулове могат да се движат по хоризонтала и по вертикала по продължение на целия ред. Но никога диагонално през полетата. Не могат да прескачат други пулове. Не могат да се настаняват в полета, заети от други пулове. Всеки играч има право да премести по един пул на ход. ВАЖНО! Никой не може да застава в централното поле (централната крепост) – дори самият Крал, ако веднъж вече го е напуснал. Само Кралят има право да стъпва в крепостите.
За да спечели, играчът командващ Краля и Защитниците трябва да преведе черния пул от централната крепост до някоя от крайните ъглови крепости, без да допусне Кралят да бъде пленен. Атакуващите печелят играта ако пленят Краля. Пленяването на противникови пулове става чрез обкръжаването им с пулове на противниковия играч.

Пленяването на пулове на Защитниците и Атакуващите става по един и същ начин. Единият играч поставя два от своите пулове от двете срещуположни страни на противниковия пул. Пленените пулове напускат дъската за игра. Изключение има само за Краля.

Когато Кралят е в централната крепост, за да бъде пленен, Атакуващите трябва да го оградят от 4 страни. Ако Кралят е застанал в поле, което е в непосредствена близост до страните (не ъглите) на централната крепост, Атакуващите трябва да го оградят от 3 страни, използвайки крепостната стена вместо свой четвърти пул. Ако пък Кралят се намира на поле, което не граничи с централната крепост, той може да бъде пленен като всеки редови войник – като бъде обграден от 2 страни. Когато Кралят е в поле, съседно на ъгловите крепости, за Атакуващите е достатъчно да му препречат пътя само от 1 страна. Колкото повече се отдалечава Кралят от централната крепост, толкова по-уязвим става той за действията на Атакуващите.

Атакуващият играч мести първи.

Кралят може да участва в пленяване на противников пул.

Играта е равна ако някой от играчите не може да мести никъде или ако и двамата играчи последователно върнат свой пул на същото място, където е бил на предния ход.

Никой не може да преминава през/над централната крепост, дори Кралят.

В ситуация, когато единият играч премести свой пул в поле, което се намира между два противникови пула, той е в безопасност и пулът на навлизащия играч не се пленява. Ако това действие води до ограждане на противников пул от две срещуположни страни, заграденият пул бива пленен.

РОТА

Правилата са взети от фейсбук страницата на @Ancient Serdica Complex – Комплекс Антична Сердика (https://www.facebook.com/ancientserdica/)

Как да играем Rota?

Днес ще се научим как да играем една от най-лесните, достигнали до нас, игри от древността! По своите правила тя е много близка до познатия ни морски шах. За да започнем, трябва да начертаем кръг и да го разделим на 8 равни части, както е показано на първата картинка. Всеки играч разполага с по 3 кръгли пулчета. Както при морския шах, играчите се редуват да поставят по 1 пулче в един от изобразените кръгове при пресечните линии (картинка 1). Целта и тук е един играч да има 3 пулчета, наредени едно до друго (в права линия или дъговидно). Когато и двамата играчи са поставили пулчетата си, те започват да се редуват да ги местят по линиите, докато някои от тях не успее да подреди 3. Всеки играч може да премести избраното пулче по 1 права или дъговидна линия, стига мястото да не е заето (картинка 2). Играта завършва, когато единият от играчите пръв подреди пулчетата си в една линия. На картинка 3 можете да видите пулчетата, подредени в права линия (сините) или дъговидно (зелените). Тази игра може да се играе навсякъде, стига да имате камъчета, които да бъдат използвани като пулчета и място, където да начертаете игровото поле!

снимка и схеми: @Ancient Serdica Complex – Комплекс Антична Сердика