Студенти от СУ “Св. Климент Охридски” проучват обекти в Националния археологически резерват “Кабиле”

За пета поредна година студенти от втори курс археология от СУ “Св. Климент Охридски” проучват обекти в Националния археологически резерват (НАР) “Тракийски и античен град Кабиле” край Ямбол, е съобщил за БТА научният ръководител на разкопките главен асистент Иван Вълчев.
Студентите продължават започнати през миналото лято проучвания. Те са на постройка от периферията на града от времето на късноримския период от IV век. Сградата е от периода на управление на император Константин Велики /306-337 г./. Тя вероятно е била с търговски функции, поради откритите в нея близо 600 монети през последните пет години. Запазени са глинени водопроводи, канализация и огнище, което навежда на мисълта, че е имало и жилищни помещения. Сградата е изгоряла при готското нашествие през 377 година.
Досега в обекта са разкрити около 120 бронзови монети и гръцка керамика. Под основите на сградата студентите са започнали да разкриват и пластове от елинистичната епоха от VI-III век пр.н.е. Техните проучвания ще продължат през следващия археологически сезон, е информацията, дадена от Иван Вълчев.
Министерството на културата е финансирало археологическата експедиция.

www.delnik.net