Денят на лятното слънцестоене – с логото на Европейската година на културното наследство

Слънцето, като източник на живот е обожествявано от всички древни народи. Така достига до нас денят на лятното слънцестоене, натоварен с мистична символика и магия. Това е денят, в който енергията на Слънцето – живителна и пречистваща, достига своя връх. За скандинавските народи празникът се нарича- Нощта на лятното слънце ( Midsummer Eve ). В Испания, в Сарагоса, празнуват Денят на Сан Хуан. В келтската традиция се чества денят на Св. Джон (St. John Day). В духовния живот на траките този така дълъг ден също заема изключително важно място. Проектът на РИМ – Ямбол „Магическата обредност през хилядолетията на едно светилище” спечели вниманието на Екипа за Европейската година на културното наследство към Министерството на културата и получи правото да използва логотото на Европейската година на културното наследство при подготовката и провеждането на събитието.
И тази година на 21 юни РИМ – Ямбол ще организира провеждането на обредна реконструкция на древния тракийски ритуал по посрещане на Слънце-бога в АР „Тракийски и античен град Кабиле”, в светилището на Великата богиня-майка Кибела на Зайчи връх.
Дали вярваме или не, е въпрос на личен избор…, но има нещо закодирано в този така дълъг ден, нещо тайнствено и магично, нещо, което идва от дълбините на времето…

Ако това събитие предизвиква вашето любопитството и запалва искрата на приключенския ви дух, предлагаме една добра възможност да посетите АР „Тракийски и античен град Кабиле” заедно с близки, приятели или колеги не само в този ден. Обектът е №99 от 100-те туристически обекта на България и работи без прекъсване през цялата година.