РИМ – Ямбол е домакин на международна научна конференция “ Късноантичното християнство в Югоизточна Европа”

РИМ – Ямбол

След 26 години Ямбол отново ще бъде домакин на международна научна конференция от 3 до 5 октомври. Учени от 11 държави от Европа и Северна Америка ще участват в конференцията „Късноантичното християнство в Югоизточна Европа”. Говорят: д-р Стефан Бакърджиев, доц. д-р Иво Топалилов от Шуменския университет и доц. д-р Златомира Герджикова от Института по Балканистика към БАН. Официалното откриване и пленарната сесия са в четвъртък от 9 часа в сградата на Безистена. Научните сесии са в Конферентната зала на „Парк Хотел Ямбол“. Предвидено е и посещение в Националния археологически резерват Кабиле.

Публикувахте от Диана Кабел ТВ ООД в Сряда, 2 октомври 2019 г.

“Oт 3 до 5 октомври в Ямбол ще се проведе международната научна конференция “Late Antique Christianity in Southeastern Europe/Късноантичното християнство в Югоизточна Европа”. Събитието е посветено на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и в него ще вземат участие 56 учени от 11 държави”, обяви днес д-р Стефан Бакърджиев. На брифинг, посветен на предстоящото събитие, директорът на Регионален исторически музей – Ямбол запозна представителите на медиите с подробностите около научния форум. В срещата взеха участие и доц. д-р Иво Топалилов от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и доц. д-р Златомира Герджикова от Института за балканистика с Център по тракология при БАН.

Официалното откриване на конференцията и пленарната сесия ще се състоят на 3 октомври 2019 г. (четвъртък) в сградата на КИЦ “Безистен”. Събитието е с начален час 9:00.

Конференцията е част от проекта “LABedia: енциклопедия на Късната античност на Балканите, IV век”, финансиран от Фонд „Научни изследвания“  към Министерството на образованието и науката и се организира от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при Българската академия на науките в партньорство с Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол.

В дните от 3 до 5 октомври в Конферентната зала на Парк Хотел Ямбол ще бъдат изнесени над 50 доклади на научни разработки. Сред темите, които ще бъдат представени са: християнизирането на Балканите и създаване на църковната организация; християнската топография, архитектура и изкуство; всекидневния живот в християнските общности; монашество и манастири; ересите на Балканите през Късната античност.

“За нас е голяма чест да сме домакини на първото издание на този форум”, сподели   г-н Бакърджиев и припомни, че античният град Кабиле е не само един от първите раннохристиянски центрове на  територията на днешните български земи, но и един от най-ранните епископски центрове.

В конференцията ще се включи и делегация от Република Азербайджан, водена от академик Якуб Махмудов – член на Милли Меджлис (парламент) на Република Азербайджан и директор на Института за история към Националната академия на науките на Азербайджан.

 

“Основната ни идея е чрез тази конференция да изградим една широка научна мрежа, която да обхване учени не само от съседни на нас държави, но и от целия свят, с които да си партнираме. Делегатите, които са поканени да участват във форума, са избрани въз основа на техните научни интереси, идеи и тези, които биха спомогнали да се изследва този по-специфичен проблем”, каза пред журналистите доц. д-р Иво Топалилов от Шуменския университет.

В конференцията участват учени от България, Турция, Франция, Австрия, Словения, Гърция, Сърбия, САЩ, Северна Македония, Румъния и Великобритания. С доклад ще се включи и представител на Българската православна църква – епископ Йеротей,викарий на Сливенския митрополит.

“В рамките на конференцията са предвидени и няколко съпътстващи събития. На 4 октомври от 19.00 ч. в Музея на бойната слава ще бъде представена книгата на Калин Стоев „Providentia Inperatoris.Биография на император Максимин Тракиеца“, издание на Издателска къща „Тендрил“. Личността му е от научен интерес по редица причини – на първо място, той е първият владетел с „варварски” произход, застанал начело на Римската империя”, обясни доц. д-р Златомира Герджикова от Института за балканистика с Център по тракология при БАН.

“Предвиждаме провеждането и на базар на книги, както и посещение за всички участници на Археологически резерват ”Тракийски и античен град Кабиле”, за което сме много благодарни на нашите домакини от Регионален исторически музей – Ямбол.”

Конференцията е със свободен достъп.