Регионален исторически музей – Ямбол и БК „Тунджа“- Ямбол  представиха изложба за историята на  баскетбола в града

Вчера, 26 април, във фоайето на спортна зала „Диана“  Регионален исторически музей – Ямбол и БК “Тунджа“ – Ямбол представиха пред приятелите на баскетбола в града изложба, посветена на играта с оранжева топка. Събитието събра настоящи играчи и ветерани, треньори – всички работили през годините за успеха на клуба. Фотодокументалната изложба „Пътят: хроника на ямболския баскетбол” е поредното планирано събитие от инициативата „Историята е движение“, резултат от разрасналото се партньорство между спортния  клуб и музея. Идеята се ражда от споделения ентусиазъм на баскетболистите и музейните специалисти към проучването на спортното наследство и убеждението, че  неговият потенциал все още е в голяма степен нереализиран.

„Регионален исторически музей – Ямбол е институция на паметта. Той издирва, съхранява, пази и излага местното минало, значимо за идентичността на града.  В последните години се забелязва  нарастване на интереса към най-новата история на Ямбол, а спортът и баскетболът, са част от нея.“- каза Стефан Бакърджиев , директор на музея, при откриването на изложбата.

Чрез фотоси, архивни документи и дописки от местната преса е проследено развитието на баскетбола в града  от 1924 г. (към която се отнасят първите писмени сведения за играта под двата коша в Ямбол), до 2002 – годината на шампионската титла при мъжете от 60-тото държавно първенство.

Отразена е дейността и ролята на учителите по телесно и физическо възпитание, сформирането на първите отбори (мъже и жени), участията в национални и международни турнири, влизането в „А” група. Не са забравени и знаковите за Ямбол играчи и треньори, допринесли за отличията и победите на клубния тим.

Изложбата включва още експонати от лични колекции и от фонда на БК “Тунджа” – Ямбол.

Откриването  води спортният журналист от bTV Петър Бакърджиев. Специалните гости Георги Глушков, Симеон Варчев, както и треньорът на мъжкия отбор Иван Чолаков също разказаха личните си истории и спомени, свързани с ямболския баскетбол. Събитието уважи и  Лили Борисова – генерален мениджър на НБЛ.

Изложбата остава отворена за посещение до 18 май 2018 г.