Продължават дейностите по проекта „Издаване на каталог КУКЕРСКИ ИГРИ В ЯМБОЛСКО – ТРАДИЦИОННИ МАСКИ, КОСТЮМИ, ОБРЕДНИ ЛИЦА, РЕКВИЗИТ“

Регионален исторически музей – Ямбол продължава работата по изпълнението на проекта „Издаване на каталог КУКЕРСКИ ИГРИ В ЯМБОЛСКО ТРАДИЦИОННИ МАСКИ, КОСТЮМИ, ОБРЕДНИ ЛИЦА, РЕКВИЗИТ, класирал се в конкурсната сесия на тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии, обявена от Министерство на културата.

Изданието ще илюстрира многообразието от кукерски маски и костюми в региона, ще съдържа информация за същността на показаните образци, а изследователската част ще е достъпен източник на знания за всеки, интересуващ се от обредното маскиране, бил той специалист или не. Богата колекция архивни снимки от първите десетилетия на миналия век ще допълва сведенията за основните персонажи и елементи на обредните действия.

В края на месец юли завърши фотографското заснемане на кукерските костюми, маски, персонажи и възстановки на обредни действия. Кадрите са дело на Красимир  Стойчев. Снимките бяха реализирани в Културно-информационен център Безистен, в зала „Минало“ на приземно ниво, където гостува изложбата на Регионален исторически музей – Ямбол „Кукерските игри в Ямболско – феерия от багри, магия и мистерия“.

Изданието ще е първият по рода си каталог, отразяващ автентичните кукерски игри в България и ще е в унисон с политиката на Регионален исторически музей – Ямбол да популяризира богатството на фондовете си чрез качествени печатни издания.

В музейния екип, отговарящ за организацията и управлението на проекта, участват  Динка Ангелова (уредник фонд „Етнография“), Таня Косева (художник), Кремена Димова (отдел „Връзки с обществеността“) и Жана Димитрова (финансов контрол).

ТОЗИ ПРОЕКТ  Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

Медийни партньори  – РАДИО 999 и ДИАНА КАБЕЛ ТВ