ПРАЗНИЧНИ ПРЕПОРЪКИ

Динка Ангелова, фонд Етнография, Регионален исторически музей – Ямбол

В навечерието на Новата 1968 г. екипът на ямболския вестник „Народен другар” публикува интересни празнични препоръки към своите читателки, разкриващи модните тенденции на времето, които предлагаме на вашето внимание.

„Наближава Нова година – празник, когато всеки иска да бъде особено красив. Официалните облекла могат да бъдат различни. „Малката” дамска рокля с проста кройка, с ръкав или без ръкав, може да се украси с дантелена маншетка или якичка, с фльонга, на която е забодена брошка или букет цветя, направени от шнур или панделка. Бродериите сега се правят релефни, фигурни. Хубаво е да се използват народни мотиви.

Брошки, копчета, копчета за маншети може да си направите сами, като картончета или готови копчета облечете с плат и ги обшиете с различни по цвят синци. Сега е модерно да се закача брошката не отстрани на роклята, а в средата. Интересен ефект се получава при съчетаване на лъскава и матова материя, гладка и релефна.

Традиционният английски костюм става много тържествен, ако се гарнира с шнур или панделка, в които е вплетена лъскава нишка, с копчета от същия шнур. Към костюма е хубаво да се облече блузка от дантела или с волани.

Много са елегантни строго спортните рокли от официални лъскави платове с втъкани рисунки. Към такава рокля може да се сложат седефени или металически копчета.

И най-важното е да се намери онази линия, която ви отива най-добре, която ярко подчертава вашата индивидуалност. И последният съвет: преди да тръгнете на гости, без да бързате, облечете новата дреха и опитайте дали ви е удобна, направете различни движения – за да не се чувствате в нея неудобно пред хората.”

В.”Народен другар”, бр. 155 и 156, 28. 12. 1967 г.

Надяваме се, че някои от празничните съвети, отправени към дамите преди повече от 50 год., ще ви бъдат от полза!

Весели празници!