Подарете (си) за Коледа изданията на Регионален исторически музей – Ямбол

Скъпи приятели на музея и историята,

Тази година  ще посрещнем една по-различна Коледа.

Но все пак можем да я направим  специална за близките и приятелите си, избирайки уникални подаръци.

Ако все още не сте решили  с какво да зарадвате любимите си хора за празниците, нашите издания са чудесно предложение за  коледна изненада.

Изберете сами дали да се потопите в  цветната магия на традиционния ямболски женски костюм, да проследите хрониката на баскетбола в града ни или да  се “разходите” из улиците на стария Ямбол.

Изданията могат да бъдат закупени  на място  при нас или да бъдат поръчани на фейсбук страницата на музея и на електронната ни поща.

Ето и нашите предложения към вас за коледен подарък:

“ПЪТЯТ: ХРОНИКА НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛ(1924 – 2015)”, цена 11лв.

Книгата е посветена на стотния рожден ден на баскетбола в България, на 95-тата годишнина от първите му прояви в града ни и на 75-я сезон на местния отбор.

Изданието проследява появата и развитието на играта в Ямбол. Изследователската част е обогатена  с емоционални разкази на ветерани и състезатели, които споделят с читателите късчета от историята на клуба.

Отредено е заслужено внимание на личностите – учителите по телесно и физическо възпитание, треньорите и баскетболистите на Ямбол, които с всеотдайност и много труд превръщат града ни в център на играта под двата коша и допринасят за успехите на клубния тим.

На всички вас, които ще прочетат тази книга, пожелаваме приятно пътуване в миналото на ямболския баскетбол!

“ЦВЕТНА МАГИЯ ОТ ЯМБОЛСКО”, цена 23 лв.

Традиционният  ямболски женски костюм буди възхищение с художественото си съвършенство и разнообразие. Сукманената носия, характерна за региона, е с богата цветова и орнаментална украса, разкриваща вроденото чувство за хармония. Всяка част от костюма е обобщено  познание за света и визуален знак за  полови, възрастови и семейни различия. Цветоусещането на художник и вниманието към детайла на жените от региона проличават в носиите, събрани между страниците на каталога „Цветна магия от Ямболско“.

“ПОЗДРАВЪ ОТ ЯМБОЛ”, цена 10 лв.

В албума са намерили място илюстровани пощенски картички и стари фотографии на града ни от края на XIX до 40-те години на XX в. Включени са и кратки сведения за създателите им.

Не е известно кога в Ямбол се ражда първата снимка и пощенска картичка, но в музея се съхраняват голям брой такива. На много от тях са запечатани образите на деца, ученици, младоженци, военни, спортисти, знатни личности и пр. На други е отразен Ямбол, такъв какъвто е изглеждал след Освобождението с неговите махали, улици, площади, сгради и забележителности.

Албумът е една чудесна възможност да се „разходим” из улиците на стария Ямбол. Пред нас оживяват места и сгради, някои от които отдавна вече не съществуват, а други времето е променило до неузнаваемост.