Панаир на туристическите забавления и анимации

Първото издание на Панаира на туристическите забавления и анимации се провежда през 2010 г. в рамките на обявената от Съвета на Европа „Нощ на музеите и галериите” – 15 май и на Международния празник на музеите – 18 май. Създател и организатор на събитието е екипът на Регионален исторически музей – Ямбол.

Основните цели на Панаира са:

– да популяризира АР „Тракийски и античен град Кабиле” като обект на културен туризъм;

– да представи възможностите на археологическия парк да привлича гости и

туристи за отдих и развлечение;

– да се канят за участие колективи и индивидуални изпълнители, които

създават и реализират развлекателен или познавателен продукт, предназначен

за туристи;

– да се осъществи пряк контакт между Регионален исторически музей – Ямбол, представителите на туристическия бизнес и потребителите на туристически услуги и продукти.

Акценти на събитието:

– културен туризъм;

– алтернативен туризъм;

– музикални и артистични представления;

– фолклорни изяви;

– екотуризъм.

От 2017 г. Община Ямбол е съорганизатор на събитието.


 Историята на Панаира през годините

2010

15-16 май, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

В първото издание участваха сдруженията за исторически възстановки „Чигот” от гр. Варна и „Сила” от гр. Пловдив, които демонстрираха средновековна фехтовка, стрелба с лък и прашка, хвърляне на копие и други войнски умения. В събитието се включи и фолклорна група към читалище „Напредък” в с. Кабиле. С авторски творби участваха ямболски художници. Посетителите имаха възможност да наблюдават демонстрации на ковачество, ножарство, шивачество, плетене на ризници, билкарство, да си закупят керамични сувенири и да се насладят на изпълненията на нестинари. Разположените на обособени места щандове на шато „Марвин“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм – Ямбол предлагаха вина,  хлебни и сладкарски продукти.

2011

21-22 май, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

Акцентите на Панаира се запазиха, но във второто издание на събитието превес взе местното участие – Астрономическа обсерватория с планетариум  – Ямбол представи на Зайчи връх демонстрацията „По стъпките на древните астрономи“ и предложи наблюдения с оптични уреди на Слънцето и географски обекти; фолклорна група от с. Кабиле посрещаше посетителите, а в края на деня  бе концертът на група „Последен момент“. Изградиха се палаткови лазарет и информационен център. Презентира се идеята за създаването на „Музей на бойната слава“ в гр. Ямбол. Допълнителен акцент в това представяне бяха изложбата за историята на 29-ти Ямболски пехотен полк и демонстрацията на военна техника и екипировка от поделения № 52590 и № 54100. В програмата се включиха и гостите от сдруженията „Чигот“ (Варна) и „Сила“ (Пловдив), „свободни“ възстановчици от страната и огнено шоу „Дивинитас“. Демонстрации по фехтовка с хладно оръжие, стрелба с лък и прашка, гладиаторски битки и представяне на проект за атракцион Castellum “Kabyle” разнообразиха събитието.

2012

2 – 3 юни, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

В третото издание, обвързано тематично с Олимпийските игри, музеят си партнира с учениците от спортно училище „Пиер дьо Кубертен“. Игра на барбут, изработване на предмети от глина,  конкурс за най-оригинално плашило, демонстрации на умения от атлети, наблюдения с телескоп при дневна светлина бяха само част от забавленията, които предложи Панаирът. В събитието участваха още танцов състав „Перуника“ при Младежки дом- Ямбол и акустична формация „RVR“. Новите акценти в програмата бяха светлинно мапинг шоу на фасадата на музейната сграда и  пускане на летящи фенери в небето.

2013

15-16 юни, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

Четвъртият панаир се откри с парад в пешеходната зона на Ямбол във вечерните часове на 14 юни, а основните събития се реализираха отново в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“  в следващите два дена. Демонстрации на римска екипировка, бойни техники и построения бяха атрактивното нововъведение в програмата на изданието. В събитието се включи „Сдружение за исторически реконструкции – Скития минор – IV легион скитика“ от Добрич.  Вечерта завърши с изпълнения на танцов състав „Ромбана“ при читалище „Съгласие“, хип-хоп формация при Младежки дом – Ямбол, фокусника Недко Данев, пускане на летящи фенери и фойерверки.

През 2014 г. и 2015 г., по оперативна програма „Регионално развитие“, на територията на археологическия резерват се изгради дървен римски каструм.

2016

11-12 юни, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

На Петия панаир на туристическите забавления и анимации дебютира групата за антични възстановки „Cohors II Lucensium“ (2-ра луцензианска кохорта), ръководена от археолози от Регионален исторически музей – Ямбол. Забавления за посетителите предложиха и участниците от клуб „Традиция“, клон Ямбол и Сливен, Късноантична и средновековна крепост „Туида“ (Сливен) и Средновековен археологически парк „Маркели“ край Карнобат. В духа на целите, заложени в Статута на Панаира, събитието даде възможност за обмяна на опит и добри практики с представители  на археологическите резервати „Абритус“ край Разград и „Августа Траяна- Берое“, Стара Загора.

2017

9-11 юни, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

Шестият панаир на туристическите забавления и анимации се организира от Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол. В него се включиха над 90 участника от регионалните клубове „Традиция“ и сдруженията „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, „Dux Anticae“, „Ситалк“, „Късноантична и средновековна крепост Туида“ и „Крумъ Страшний“.

Събитието отново се откри с парад на участниците в пешеходните зони на Ямбол, а на 10 и 11 юни Археологически резерват„Тракийски и античен град Кабиле“ предложи на своите гости разнообразна програма. Освен епични сражения между римляни и траки, публиката наблюдава тракийски танци, римски съд, „уволнение“ на римски ветеран, пазар на роби, ритуали към Юпитер и Дионис, както и театрални изпълнения на басните на Езоп и на Осмия подвиг на Херакъл. Посетителите се запознаха с облеклото и въоръжението на римляни, траки, готи и средновековни българи, опитаха  различни кулинарни изкушения, приготвени по автентични римски рецепти от  Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм – Ямбол.

2018

15-17 юни, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

В продължение на три дни Ямбол и античният град „Кабиле“ бяха арена на исторически възстановки, пренасящи в атмосферата на древните времена по нашите земи. Седмото издание на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации се организира от община Ямбол, Регионален исторически музей и Ямболската регионална туристическа асоциация. Проведе се в рамките на празничната програма за Деня на Ямбол и включи близо 200 участници от клубове от цяла България. За първи път на събитието гостуваха и две групи от Румъния. Демонстрации на облекло, бит и въоръжение на траки, елини, келти, римляни, готи, даки, хуни, викинги и други древни народи, оставили свой отпечатък в историята на Балканите,  бяха само част от атракциите.  На голям интерес се радваше пресъздаването на гладиаторски битки по специално разработен сценарий, изпълнени от опитни реенактори.

Официалното откриване на фестивала беше на 15 юни, петък, с парад на участниците по централните пешеходни улици на Ямбол и запалване на  ритуалния огън.

За първи път в панаира се включиха ямболските клубове за антични възстановки Tonzos и „Антична Тракия“. Сред гостуващите клубове бяха: Dux Anticae, Mos Maiorum Ulpiae Serdicae, „Ситалк“, Вълкашин и д-р Константин Колев,  Средновековна крепост „Туида“, румънските Asociația Culturala Tomis (Констанца) и Terra Dacica Aeterna (Деж).

2019

21-23 юни, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

VІІІ-ят Панаир на туристическите забавления и анимации се организира от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол като част от програмата за празника на града.

Представиха се следните клубове: Cohors II Lucensium, Антична Тракия, Ludus Lupercalis, НД „Традиция” – РК „Георги Дражев” и „Братята от Тонзос“ от Ямбол, Asociația Culturala Tomis – Асоциация културал Томис(гр. Констанца, Румъния), Dioklecijanova Legija – Диоклецианова легия(гр. Сплит, Хърватска), Побратимени тракийски племена, Ludus Traex – Лудус Тракс( гр. София), Проект Св. Лазар (гр.Пловдив), Ситалк (гр. Пловдив), д-р Константин Колев, Mos Maiorum Ulpiae Serdicae (София), Вълкашин(София)