В Кабиле посрещнаха лятното слънцестоене с древен тракийски ритуал

Обредна възстановка на орфически ритуал ни връща във времето на траките при посрещането на Слънце-бога в най-дългия ден в годината – Кабиле – Зайчи връх!

Стотици хора от цялата страна се събраха в античния град Кабиле край Ямбол, за да посрещнат най-дългия ден от годината с древен тракийски ритуал.

Възстановката на орфическия обред, който датира от преди 2000 години пр.Хр., се провежда за първи път.

тракийски ритуал Кабиле
Снимка: bTV

„Знаем от писмени свидетелства и археологически данни какво да правим”, споделя проф. Валерия Фол, която е една от участничките в ритуала. По думите ѝ обредът се приближава максимално към оригиналния по действия, музика, дрехи и свещен текст.

„Боговете трябва да ядат и пият както хората, а слънцето обича хляба”, обясни още тя.

Според обичая то е върховно божество и трябва да бъде нахранено. Именно затова му се поднася храна, направена от брашно, от лимец, мед и ядки.

тракийски ритуал Кабиле
Снимка: bTV

На този ден на една от скалите слънцето огрява образа на Богинята Кибела.

„Когато тракийският жрец застане там, той следи дните от годината, когато слънцето попадне в тази траншея и освети богинята Кибела, той знае, че това е най-дългият ден в годината”, обяснява директорът на РИМ – Ямбол Стефан Бакърджиев.

тракийски ритуал Кабиле
Снимка: bTV

Хората вярват в силата на тракийските ритуали и в наши дни и споделят, че мястото е силно енергийно и зареждащо.

Скалното светилище на великата богиня майка Кибела, беше огряно от слънчевите лъчи, въпреки че през цялата нощ валя дъжд.

 

Be the first to comment

Leave a Reply