Научете повече за кукерските игри в България с най-новото издание на Регионален исторически музей – Ямбол

Албумът -каталог „Кукерските игри в Ямболско – традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит“ е луксозно двуезично издание на български и английски език, реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Албумът представя колекцията „Кукерски маски и костюми” на РИМ-Ямбол, част от която е включена в мобилната изложба ”Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”. Представени са основните типове маски, включени в колекцията: кукерски маски, използвани в игрите в последните десетилетия на ХХ век; маски, възстановени по стари фотографии;  авторски маски.

Значително място е отделено на историята на кукерските игри в региона. Проследена е промяната, настъпила през годините при различните видове маски. Описано е облеклото, обредния персонаж и реквизит. Представени са локални варианти на обичая, разигравани в Ямболско през ХХ век.

В каталога са показани и кукерските костюми, маски, обредни лица и реквизит, включени в мобилната кукерска изложба. Цветни фотографии и кратки описателни текстове запознават читателя със спецификата на облеклото и маските през ХХ век. Представените образци са част от музейното богатство на РИМ-Ямбол, съхранявано във фонд „Етнография”.

Поместените в албума  снимки, запечатали моменти от кукерския маскарад в региона през различни години, са допълнителна илюстрация на предложения текст.

Изданието е първият по рода си каталог, отразяващ кукерските игри в България и е в унисон с политиката на Регионален исторически музей – Ямбол да популяризира богатството на фондовете си чрез качествени печатни издания.

В случай, че още не сте закупили или заявили своя каталог, можете да го направите с лично съобщение на фейсбук страницата ни или на музейния е-майл: museum.yambol@gmail.com

Изданието ще бъде доставено чрез куриер, за сметка на получателя.

Цена: 30,00 лева.

Каталогът може да намерите и на място в:

Регионален исторически музей –Ямбол, ул. Бяло море 2

Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

Благодарим Ви за проявения интерес!