Музеят по следите на детството

„По следите на детството” се казва най- новата инициатива на Регионалния исторически музей в Ямбол. Организаторите очакват да бъдат дарени детски играчки от миналия и по- миналия век.
Какво е представлявало детството без таблети и компютри и как са се забавлявали децата на 20 век? На този въпрос ще се опитат да отговорят и да покажат в изложба организаторите на кампанията в началото на юни догодина, разказва Мария Иванова от фонд „Нова и най- нова история” в ямболския музей:
„Очакваме да дойдат популярните самосвалчета, тези които ние помним, децата на социализма, куклите, които бяха твърде еднообразни, но пък нямаше с какво друго да си играем“. В музея се очакват и снимки, запечатващи моменти от популярни детски игри и забавления.
Начинанието се явява и естествено продължение на „Игрите на баба и дядо”, които музеят от две години възкреси в лятната си работа с деца в Етнографската къща в Каргона. Оказа се, че „Кралю, порталю“, „Дай бабо, огънче“ или „Казанчето ври“ са игри непознати, но затова пък безкрайно интересни и на днешните деца.