Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия

Фестивалът отшумя, заедно със звъна на хлопките, дима на скарите и човешката глъч. До следващия фестивал…

Въпреки че, в днешно време Кукеров ден, изгубил своя първоначален смисъл,  все повече се откъсва от традиционната обредност, той си остава един от най-жизнерадостните  и очаквани народни празници.

Идеята на пътуващата изложба на РИМ – Ямбол  „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия” е да съхрани традицията и показвайки автентичните маски, костюми и обредни сцени,  да я направи разпознаваема и разбираема.

Познати в почти целия Ямболски регион, кукерските обичаи се изпълняват само от мъже. В основата на обреда е имитирането на заораване и сеитба, прибиране на реколтата, раждане и смърт. Маскираните мъже са облечени най-често в традиционния за селото женски костюм. Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. В Ямболския край се срещат различни видове маски, известни като гугли, капашони, киляфи, килимяшки, качулки. Всяка кукерска дружина има строго определен персонаж. Най-често срещаните обредни лица са: хаджия (хаджи баба, кукерски цар, чауш), булка, годеник баба, берберин, поп, доктор, мечка, магаре, кушийка, цигани и др. Останалите участници в групата се наричат кукери.

С изгрева на слънцето кукерската дружина започва обхождането на домовете в селото. Чрез символични, обредни действия кукерите пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата. Основен момент в кукерските игри е обредното заораване и засяване, което обикновено се извършва след обед на мегдана. Централна фигура е царят, годеникът или булката. Обредните символични действия завършват с наричане на годеника или булката.

В изложбата е представена възстановка на обредно заораване, показани са кукерски персонажи, различни видове маски – от селата Тенево, Кирилово, Бояново,  от 30-те и 40-те години на ХХ век; гугла от с. Лалково, килимяшка от с. Маломирово, животински маски от селата Победа и Могила.

Изложбата е експонирана в Културно-информационен център Безистен.

++https://www.facebook.com/stanka.pavlova.52/videos/10215493217346920/?t=9