Каталогът „Кукерските игри в Ямболско – традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит“ вече е факт

Излезе от печат албумът-каталог „Кукерските игри в Ямболско – традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит” –  луксозно двуезично издание на български и английски език, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Албумът представя колекцията „Кукерски маски и костюми” на РИМ-Ямбол, част от която е включена в мобилната изложба ”Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”.      Уводната част запознава читателя със създаването на колекцията, на базата на която през 2012 г. е изградена мобилната кукерска изложба, гостувала през годините в 22 национални, регионални, общински и специализирани музеи в страната. Представени са основните типове маски, включени в колекцията: кукерски маски, използвани в игрите в последните десетилетия на ХХ век; маски, възстановени по стари фотографии;  авторски маски.

Значително място е отделено на историята на кукерските игри в региона. Проследена е промяната, настъпила през годините при различните видове маски. Описано е облеклото, обредния персонаж и реквизит. Представени са локални варианти на обичая, разигравани в Ямболско през ХХ век.

В следващия раздел на албума са представени кукерски костюми, маски, обредни лица и реквизит, включени в мобилната кукерска изложба. Цветни фотографии и кратки описателни текстове запознават читателя със спецификата на облеклото и маските през ХХ век. Представените образци са част от музейното богатство на РИМ-Ямбол, съхранявано във фонд „Етнография”.

В последната част на албума са включени 23 снимки, запечатали моменти от кукерския маскарад в региона през различни години. Те са илюстрация и допълнение на предложения текст за кукерските игри в Ямболско.

Изданието  е първият по рода си каталог, отразяващ автентичните кукерски игри в България и е в унисон с  политиката на Регионален исторически музей – Ямбол да популяризира богатството на фондовете си чрез качествени печатни издания. В този смисъл то е своеобразно продължение на излезлия през 2017 г. каталог на музейната мобилна изложба „Цветна магия от Ямболско“.

Издаването на албума-каталог приемаме като начин за популяризиране и социализиране на музейната колекция, възможност публикуваните експонати да бъдат разгледани извън музейните зали, като отправна точка за нови изследвания.

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

Медийни партньори на музея по този проект са  РАДИО 999 и ДИАНА КАБЕЛ ТВ