„За Свободата – Гарибалди и българите”

От 19 до 30 ноември 2018г. в Регионален исторически музей-Ямбол ще бъде представена изложбата „За Свободата – Гарибалди и българите”. Изложбата е част от голямата изложба „Аргонавти на свободата–Гарибалди и българите”, организирана от Музея на Възраждането във Варна със съдействието, личните контакти и помощта на г- н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен. В Ямбол тя гостува благодарение на Областния управител на област Ямбол г- н Димитър Иванов. Събитието се реализира в изпълнение на Работната програма за 2018г. на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз.
В изложбата са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите от 19 век. В осем постера е представена информация за включилите се в неговото движение или повлияни от него, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.
Един от най-запомнящите се експонати е бойното знаме, участвало в походите на Гарибалди. Знаменосец е Винченцо Пиетрогранде. Знамето участва в редица военни кампании, включително и в похода до Сицилия през 1860г. Дълго време притежание на италианския професор, изследовател и колекционер Алберто Кафарелли, днес тази реликва е дарена на музея на Възраждането във Варна.
Сред музейните експонати се открояват снимка на революционера с автограф, рисуван негов портрет, снимки на българи-гарибалдийци- Георги Раковски, Димитър Общи, капитан Петко войвода, Хаджи Димитър.
Официално откриване на изложбата – 22 ноември, 15.00ч, Регионален исторически музей – Ямбол. Очаква се да присъства и г- н Антонио Таркуинио.