Занимания в музея отвеждат малчуганите в епохата на Възраждането

Днес, 12 юли 2018 г., започна вторият модул от Лятното училище на Регионален исторически музей-Ямбол. Първият модул беше етнология. В поредица от три занятия децата се запознават с моменти от историята по време на Възраждането. Целта е чрез предвидените теми малчуганите да бъдат посветени в професията музеен работник, разказа Христина Женкова, уредник в музея, която води занятията.

Днес в първото занятие децата се запознаха с това какво е музей, музейна експозиция, показано им беше как се изготвя презентация на историческа тема, за събитие или за исторически герой. Децата изгледаха презентацията за ямболския просветител и революционер Ради Иванов Колесов.

Малчуганите се запознаха с предмети от музейните колекции от фонд “Възраждане”. За пръв път в живота си те реално докоснаха музеен експонат, чуха историята на най-интересните експонати. Сред тях: печат на четата на дядо Жельо войвода, която той оглавява; дискоса от църквата “Света Троица” в Каргона, който посочва, че църквата съществува от преди 1692 г., защото той е датиран тогава; видяха два уникални печата от църквите в Овчи кладенец и в Генерал Тошево, като те са и предмети за водене на църковна кореспонденция от епохата. Много интересен е печатът на църковното настоятелство на Генерал Тошево, който е четириделен – разделен на четири части и се свързва с пета част. Членовете на настоятелството са били пет души. Всеки един от тях е носел по една част от този печат и когато трябва да се подпечата нещо, е било нужно да има пълно съгласие какво ще се прави – едва тогава се слагал и печатът. Показан беше още един дискос, който също е датиран.

След като им беше разказана историята на предметите, децата имаха възможност по свой избор да нарисуват някой от тях. След разглеждане на музейните експозиции, беше направена изложба от рисунките, пред тях бяха наредени експонатите и всички си направиха снимка.

Следващото занятие е във вторник, 17 юли – тогава  децата и музейният работник ще бъдат екскурзоводи.  Заедно те ще направят туристическа обиколка на паметници и исторически места в Ямбол, свързани с периода на Възраждането. Ще започнат от църквата “Св. Николай” като катедрален храм, въпреки че е построена след Освобождението, ще минат през католическия пансион. Ще видят мястото, където е било общинското управление на Ямбол – там, където сега е съдебната палата. Ще минат през Военния клуб, ще погледнат оттам паметника на Георги Дражев и загиналите за освобождението ямболци. Ще преминат покрай джамията и Безистена. Целта на занятието е и да децата да се запознаят с помощни институции, с които музеят работи – с тази цел ще посетят библиотеката.

В третия ден, който ще е на 18 юли, участниците в Лято в музея ще почетат паметта на Апостола на свободата Васил Левски – тогава е неговата рождена дата. В музея децата ще чуят разказ за Левски, самите те ще споделят какво знаят за него, ще видят презентация, изготвена от музея за Апостола-Левски. Ще бъдат подготвени думи на Левски, които децата ще прочетат и те ще останат във всеки един от тях. След това заедно ще отидат до барелефа на Васил Левски до входа на едноименната гимназия, за да поднесат цветя. На връщане ще минат през Художествената галерия, като институция, с която музеят работи и за да видят там портрета на даскал Ради Иванов Колесов и завесата на читалището, където са показани някои моменти от историята на града.

Ще намерим време и да поиграем на игри, децата да си поиграят на компютрите, накрая ще завършим с подаръци, сподели в аванс Христина Женкова.

www.delnik.net