Денят на лятното слънцестоене

Поради въведените в страната мерки за социална дистанция, събитието  по посрещане изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината няма да се проведе в познатата си форма.

Инициативата традиционно се организира от Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол, с подкрепата на „Вила Ямбол“.

Тази година отново стотици хора ще могат да се потопят в магията на орфическия ритуал, но пред екраните на своите компютри. Регионален исторически музей – Ямбол  ще  ви направи съпричастни към събитието, независимо в коя точка на света се намирате, благодарение на новите технологии.

В ранните часове на 21 юни ще бъде показан и неизлъчван досега филм, представящ обреда по посрещане на Слънцебога на скалното светилище в АР ”Тракийски и античен град Кабиле”. Сценарият на възстановката е дело на проф. дин Валерия Фол, а музиката, композирана специално за целта, е на д-р Александра Фол.

В лентата участват актьори от ДТ ”Невена Коканова” – Ямбол и театрална група “Палечко”, а продуценти са д-р Стефан Бакърджиев, директор на РИМ-Ямбол  и Ивайло Иванов.

Филмът може да бъде гледан на официалните фейсбук страници на Регионален исторически музей – Ямбол и на Община Ямбол. Видеото ще остане активно до края на деня, за да могат повече хора да съпреживеят атмосферата на мистичния обред.

Начало на събитието: 21 юни, неделя, 05:30часа

Очакваме ви!