Делник: Регионалният исторически музей в Ямбол привлича децата с интересни летни занимания

От утре, 10 юли, започват заниманията за деца, които предлага това лято Регионален исторически музей-Ямбол. Те са предназначени за деца на възраст 7-12 години. Всички дейности започват в 10 часа.

В два последователни дни в Етнографски комплекс- Каргона малчуганите могат да се запознаят с любопитни теми от областта на етнографията. На 10 юли /вторник/ темата е „Символика на характерното мъжко, женско и детско облекло в Ямболско“, а на 11 юли /сряда/ – „Зимни и пролетни празници и сватби“.

От 12 до 18 юли са презентациите в сградата на Регионалния исторически музей, посветени на Възраждането. На 12 юли /четвъртък/ темата е „Музейните експонати разказват за колекциите на отдела“. Мултимедейната презентация е на тема „Ямболски будители“. На 17 юли /вторник/, в навечерието на рождения ден на Дякона, любознателните малчугани ще научат интересни подробности за най-великия българин – темата е  „С Апостола в сърцето – Васил Левски“. На 18 юли /сряда/ децата ще се запознаят с интересни неща за местната история – заглавието е „Незабравими ямболци – дейци на националното освобождение“. Ще има и разходка по паметните места в Ямбол – Безистен, Ески джамия, църкви, минералната баня.

За онези, които се интересуват от новата история, са темите в периода 19-24 юли. На 19 юли /четвъртък/ е предвидена темата „Паметниците в Ямбол“ с теоретична част и занимателна обиколка. „Ямбол между двете световни войни“ е на 24 юли /вторник/.

На най-новата ни история са посветени датите 25 и 26 юли. Темата на 25 юли /сряда/  е „Начало и развитие на музейното дело в Ямбол – делото на проф. Нойков. Създаване на Ямболския музей“. Онези, които искат да тръгнат „По следите на старите ямболски сгради“, трябва да дойдат на 26 юли /четвъртък/. Със сигурност ще бъде интересно!

www.delnik.net