„Влез в историята!“ със VІІ Панаир на туристическите забавления и анимации,  Ямбол 2018

В продължение на три дни (15-17 юни) Ямбол и античният град „Кабиле“ ще бъдат арена на исторически възстановки, пренасящи ни в атмосферата на древните времена по нашите земи. Седмото издание на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации приканва с мотото „Влез в историята“, като за своеобразното пътуване ще се погрижат близо 200 участници от клубове от цяла България и две гостуващи групи от Румъния. Облекло, бит и въоръжение на траки, елини, келти, римляни, готи, даки, хуни, викинги и др. древни народи, оставили свой отпечатък в историята на Балканите, са само част от атракциите. С особен интерес се очаква пресъздаването на гладиаторски битки, които са направени по специално разработени сценарии и изпълнявани от опитни реенактори.

Официалното откриване на фестивала е на 15 юни, петък, с парад на участниците по централните пешеходни улици на Ямбол. Началото е в 20.00 часа на площада пред община Ямбол. Шествието ще премине по улиците „Г. Раковски“, „Цар Освободител“ и пл. „Освобождение“. На сцената до Безистена ще бъде запален ритуалният огън за начало на игрите. Зрителите ще могат да видят част от демонстрациите на гладиаторски двубои, ритуал към Юпитер, тракийски танц и огнено шоу.

В следващите два дни (16 и 17 юни) събитията се пренасят на Археологическия резерват „Кабиле“ край Ямбол. Началото на програмите е в 10.00 часа. За първи път в панаира се включват три ямболски клуба за антични възстановки: Cohors II Lucensium, Tonzos и „Антична Тракия“. Сред гостуващите клубове са: Dux Anticae; Mos Maiorum Ulpiae Serdicae, „Ситалк“, Вълкашин и д-р Константин Колев,  Средновековна крепост Туида, също и Asociația Culturala Tomis от гр. Констанца и Terra Dacica Aeterna – гр. Деж, Румъния.

VІІ Панаир на туристическите забавления и анимации – Ямбол 2018 се организира от община Ямбол, Регионален исторически музей и Ямболската регионална туристическа асоциация. Фестивалът е в рамките на празничната програма за Деня на Ямбол.

По повод провеждането на панаира, автобусите по линията „Ямбол – с. Кабиле“, в съботния и неделния ден ще се движат с удължен маршрут до археологическия резерват.