Бронзова брадва от праисторическата Малева могила до с. Веселиново

Тодор Вълчев, фонд Праистория, Регионален исторически музей – Ямбол

Бронзовата брадва е открита през 1927 г., когато гимназиалният учител Захари Измирлиев организира ученици и те провеждат „пикник с копане” на праисторическата Малева могила до с. Веселиново. Изработена е от сплав между мед и олово. Има масивно острие и петоъгълно напречно сечение. Дължината ѝ е 21,5 см. Датира се в ранната бронзова епоха (3200 – 2100 г. пр. Хр.).

Археологическият обект е разположен на левия бряг на р. Тунджа.

Откритите, по време на тези първи проучвания, материали предизвикват интерес сред археологическите среди и през 1935 г. Васил Миков е командирован от Българския археологически институт и провежда първите разкопки на праисторическата селищна могила.

През ранната бронзова епоха на Балканския полуостров се появяват брадвите с втулка. Този вид оръдия/оръжия са пренесени от района на Северен Кавказ. Брадвите са изработени в двусъставни каменни калъпи. По този начин негативите, които са издълбани и оформени в двете половини на калъпа, пасват една към друга. През ранната бронзова епоха калъпите са с отворена горна част. Разтопеният метал е изливан от петата към острието. След изстиването му те са заглаждани, а острието е заточвано.

Бронзовата брадва от Малева могила е епонимна и е първата открита находка от брадви тип Веселиново.